GNU/Linux İçin Tehlike Çanları

Malumunuz Google ve Microsoft iki dev şirket. Kısacası bu diyarda kapitalizm’in 2 kardeşi. Hem rakip hem kardeş. Nasıl mı? Bu kardeşliği sağlayan ortak bir nokta var, GNU/Linux! Evet biri karşısına alıp önüne setler sererek, bir diğeri koynuna alarak Özgür Yazılım’a zarar veriyor. İkisininde tavrını biliyoruz. Microsoft son dönemlerde her ne kadar yumuşak gözükse de Açık kaynak’a ezelden beri karşı olan, Google ise son dönemlerde iyice tavrını netleştirerek Özgür Yazılım’a destek(!) veren şirket. İşte dananın kuyruğunun koptuğu noktada burası.

Windows kullananlarda gözükmeyen ama GNU/Linux kullanıcılarında hat safada bulanan fanatizmi Google delmiş durumda. GNU/Linux camiasının Google’a sempati duyduğu bir gerçek. En azından Microsoft’a takındıkları tavırla çok daha farklı. Esas konumuz olan Google ve Özgür Yazılım ilişkisine değinelim.

Amiyane tabirle SSCB’nin kucağına düşmek istemeyen Türkiye’nin NATO’nun dolayısıyla ABD’nin kuşağına oturması gibi Linux kullanıcıları Google’nın kucağına yerleşmiş durumda. Tipkı her pisi pisi diyenin yanına koşulsuz giden karaktersiz kediler gibi. Bu yazdıklarıma kızacak olanlar çıkacaktır elbet. Belirtmek gerekirki topyekün bir hareketten söz etmek imkansız. Fakat ufak ufak başlayan bu hareketlerin büyümesi durumunda gelecek o kadar da aydınlık değil. Daha önce Google – GNU/Linux ilişkisine şurada Can değinmişti. Orada verilen Adobe örneğinde olduğu gibi sanki Linux kullanıcıları bedava AR-GE muamelesi görmeye başladı. Bu duruma bir yenisi daha eklendi. Geçtiğimiz günlerde Firefox’un yeni sürümlerinde Chrome arayüzü kullanacağı haberleri çıktı. Google, Mozilla Vakfı’na maddi ve manevi destek vermiş/veriyor olabilir. Peki Özgür Yazılım’ın duruşu nerede kaldı? Burada şöyle bir tezat ortaya çıkabilir. Geçen haftaki yazımda Linux’un yaygınlaşması için bazı önemli noktalarda Windows’la uyum sağlanması gerekir demiştim. Bu uyum Linux’un bir adım geride gözüken noktalarda kullanıcı tavlamaya yönelik bir düşünce. Kulvarının bence en iyisi Firefox’un Chrome olmasına hiç ama hiç gerek yok.
Bookmark and Share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder