Online Tarayıcı Oyunları 1

Hep söylediğimiz gibi İnternet ve bilişim dünyası hayatımızın tam ortasına oturmuş durumda. Ruh halimizi sosyal paylaşım sitelerinde dile getirdik. Eskiden evlerimizde gözümün gibi baktığımız fotoğraf albümlerimizi sanal aleme taşıdık. Sanal dostukluklar kurduk, Gerçek hayatta buluştuk. Kısacası İnternet üzerinden sosyalleştik. Bu yazı dizisinde online oynadığımız tarayıcı oyunlarını tanıtıp, ufak bilgileri ve tüyoları vereceğiz. Tarayıcı oyunları önemli donanım gerektirmeyen, internetin olduğu her yerde oynanabilen oyunlar. Böyle olunca 7′den 70′e herkesin ilgi odağı.

Klanlar.org

Orta çağda geçen bu hükümdarlık oyununa her oyuncu gibi küçük bir köyle başlıyorsunuz. Esas amacınız oyundaki diğer oyuncularının köylerini elegeçirmek, köylerinizi geliştirmek ve korumak. Klanlar da 12 adet savaş birimi var. Her birimin hız, saldırı ve savunma değerleri, birbirlerine karşı avantajları ve dezavantajları var. Oyunların aslında en kritik noktası bu değerleri en iyi şekilde kullanmak.

Klanlar’ın oyuncu kitlesi son derece karışık. 13 yaşındaki çocuktan tutun 50 yaşına gelmiş ihtiyar delikanlılara, İş adamlarından tutun Avukatlara, solcusunda sağcısına kadar karma bir kitle sözkonusu. Hal böyle olunca her renkten insanla tanışma şansınız var. Oyuna bayanların ilgisi çok olmasa da yok değil.

Oyununda, oyuncular bir araya gelip ortak hareket ettikleri – En azından amaç bu- klanlarla iletişimi artırmaktalar. Yazının başında değindiğimiz internet=sosyalleşmek denklemi işte burada devreye girmekte. Oluşturulan klanlarda forumlar oldukça aktif. Oyunun dışında forumlarda, ülke meselelerinden tutunda Obama’nın ABD’nin başına gelmesine, futboldan tutunda bilişim dünyasına kadar çeşitli konularda tartışmalar geçmekte ve bir anlamda sanal dünyada sosyalleşmekteyiz. Klanlar’ı ben de keyifle oynuyorum. Klanımdan ağabeylerime sordum. Neden bu oyunu oynuyorsunuz? İşte Sabri Helvacıoğlu’nun cevabı;

“Oyuna işin ve günün stresinden sıyrılmak ve yakın bir iki dostumla keyif almak için 3 yıl önce başladım. Ama içine girince bir tutku haline geliyor. Bazılarını gerçeğe dönüştürme şansını bulduğumuz sanal dostluklar oluşuyor. Paylaşımlar artıyor, ortak amaç kişileri birbirine bağlıyor. Klan üyesi olmak nerdeyse bir takım taraftarı olmak gibi. Kendini o klana ait hissediyorsan gerçekten bir daha bırakman zor.

En keyif aldığım yönü ise yöneticilik yaptığım klanda stratejileri oluşturmak, ileriye dönük planlar yapmak ve diğer klanlara diplomasi uygulamak. Kısa vadeli bir oyun olmadığı için klanın geleceğini sürekli değişen diplomatik koşullara göre planlamak keyif veriyor.

Üst düzey yöneticilerden tutunda oğlum yaşında çocuklar ile aynı oyunu oynamak kimi zaman ailem ve yakın çevremde hayretle karşılansa da ben beni mutlu ediyor. Sanırım daha uzun yıllar devam ederim.”

Oyucuların kendilerine göre oyuna başlama stratejileri var. Kimisi bir müddet hammadde binalarını geliştirip daha sonrasında savaş birlikleri üretmeye yönelirken, kimisi daha çok puan getiren binaların kademelerini yükseltmekle başlar. 3 yıldık tecrübemle şunu söyleyebilirim ki ikiside sıkça düşülen yanlışlar. Eğer oyuna yeni başladıysanız ilk yapmanız gereken gerekli koşulları sağladıktan sonra – Ahır (Seviye 10), Demirci (Seviye 15) – hem saldırıda hem de savunmada iyi işler çıkaran ağır atlıyı üretmeye başlamak.

Oyun için çeşitli savunma ve saldırı stratejileri var. Bunlar sizin kişisel tercihleriniz. Benim ise önerilerim

saldırı için;

4000 balta + 300 şahmerdan ve geri kalan çifliğinizle ağır atlı üretmeniz.

Savunma için ise;

4000 Kılış ustası + 4000 Okçu + geri kalan çiftliğinizle ağır atlı üretmeniz.

Ayrıca oyunda Premium Hesap hesap alarak çeşitli ekstra özelliklere sahip olabilirsiniz.

Oyuna ulaşmak için burayı tıklayın.

Bookmark and Share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder