Artık Her Şey Daha Kolay! Gnome Do

Linux için genel kanı kullanımın zor olduğudur. Başlarda klasik Windows kullanıcıları için yabancılık çekilse de acemilik atıldıktan sonra kullanılması oldukça keyifli. İşte Gnome Do bu keyfi katlayarak geliyor. Ekran görüntülerine, Videolarına bakmadan önce bu sevimli programı kafamızda canlandıralım. Kısa yol olarak bir tuş kombinasyonu belirliyoruz ve dizinlerden tutunda müzik arşivine, Firefox kısayollarından tutunda Pidgin’deki kişi listelerimize, Programları çalıştırmaktan tutun da internette arama yapmaya kadar neredeyse bilgisayarımızdaki her şeye hükmediyoruz. Şimdi biraz daha aydınlanmak için şuradan Ubuntu Türkiye yöneticilerinden Heartsmagic’in hazırladığı 3.30 dakikalik videoyu izleyelim.

Videoda da gördüğümüz üzere pratik kullanım için ideal bir program.

Ubuntu için kurulum;

Öncelikle Terminali açıp ( uygulamalar>donatılar>uçbirim ) sudo gedit /etc/apt/sources.list komutunu veriyoruz. Şifremizi girdikten sonra açılan metin dosyasının en altına aşağıda sürümünüze uygun olan depo adreslerini kopyalıp dosyayı kaydedip kapatıyoruz.

Ubuntu 9.10 için depo adresleri;

deb http://ppa.launchpad.net/do-core/ppa/ubuntu karmic main
deb-src http://ppa.launchpad.net/do-core/ppa/ubuntu karmic main

Ubuntu 9.04 için depo adresleri;

deb http://ppa.launchpad.net/do-core/ppa/ubuntu jaunty main
deb-src http://ppa.launchpad.net/do-core/ppa/ubuntu jaunty main

Ubuntu 8.10 için depo adresleri;

deb http://ppa.launchpad.net/do-core/ppa/ubuntu intrepid main
deb-src http://ppa.launchpad.net/do-core/ppa/ubuntu intrepid main

Ubuntu 8.04 için depo adresleri;

deb http://ppa.launchpad.net/do-core/ppa/ubuntu hardy main
deb-src http://ppa.launchpad.net/do-core/ppa/ubuntu hardy main

sources.list dosyasını kaydettikten sonra yine terminalden sudo aptitude update komutunu vererek depomuzu güncelliyoruz. Bundan sonra programı indirmek/kurmak kaldı. Onun için de sudo apt-get install gnome-do komutunu vererek bu güzelliğe sahip oluyoruz.

Fedora için;

yum install gnome-do

Arch Linux için;

pacman -S gnome-do

Kurulum bittikten sonra elbette işimiz bitmiyor çünkü sayısız eklenti sizleri beklemekte. Tercihler>Plugins yolundan istediğiz eklentiyi aktif hale getirebilirsiniz.

Bol Linux dolu günler . . .

Bookmark and Share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder