Özgür Yazılımların ve Linux işletim sistemlerinin Microsoft uyumluğu

Gerek Türkçe olsun gerek yabancı kaynaklar olsun. Her yerde ortak bir tartışma var. Linux Microsoft’a uyum sağlamalı mı? Tahmin edildiği gibi Linux topluluklarında bu soruya karşı keskin bir tavır var. Bence de son derece haklılar. Teknik detayların dışında Linux’un ve Gnu’un kendine has duruşu mevcut. Bu duruş her ne kadar tek kalemde Microsoft’a karşı olmasa da tekelciğin odak noktasında olduğundan laf dönüp dolaşıp Microsoft’a geliyor. Bu uyum Linux’un duruşunu da zedeleyebilir ancak gözden kaçırılan bir nokta var.

Bilgisayar kullanıcıların ilk kullandıkları işletim sistemi ezici bir oranda Windows. Burası bir gerçek. Peki amaç Özgür Yazılım’ın ve Linux’un yaygınlaştırmasını, bilinirliğini arttırmaksa yöntemlerden biri de Microsoft uyumluluğundan geçmek değil midir?. Son 3-4 yıllık süreçte Windows kullanıcılarını açık kaynakla tanıştıran, kullanıcıları GNU/Linux’e yönlendiren, Özgür Yazılım’ı öğreten OpenOffice, Firefox gibi yazılımların Windows versiyonları değil midir? OpenOffice’nin Microsoft Office dosya formatlarıyla uyumu olmasa bu kadar yaygınlaşabilir miydi?

Bunları söylerken niyetim kesinlikle Microsoft’a bağımlı olmak zorundalığı değil. Ancak işlerin biraz daha kolay yürümesi için bu uyumluluğun belli noktalarda kullanılmasını gerekiyor.
Bookmark and Share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder