Linux Mint

Debian tabanlı Ubuntu’dan yola çıkarak geliştirilen Linux Mint son kullanıcı odaklı Ubuntu’nun yerini alacak gibi. Ubuntu her ne kadar son kullanıcıya yönelik dağıtım olsada linux hakkında hiç bir fikri olmayan bir kullanıcı kurulumdan sonra yapması gerekenler için biraz uğraş vermek zorunda. Heleki Windows taraflarından özgürlüğe ilk adımı atmışsa. İşte Linux Mint’i Ubuntu’dan ayıran nokta burası. Hemen hemen herşeyiyle bir kullanıcı dostu. Elbette kişisel düşüncem ama Ubuntu’nun standart teması gibi soğuk bir görsellik yok. Giriş ekranından sonra masaüstünü yeni gören kullanıcıyı dakika bir gol bir kalbinden vuruyor. Fazla ihtişamlı olmayan ama şirinliği elinden bırakmayan bir temayla karşınızda. Bir dağıtımı incelerken genellikle bu kısımlara pek önem verilmez. İşin teknik detaylalarıyla boğulur okuyucu. Ancak bu dağıtımın tek amacı var. Acemi kullanıcıyı tam kalbinden vurmak! Bunun için görsel ayrıntılar bence çok önemli. Linux Mint’i diğer dağıtımlardan ayıran bir diğer nokta ise her şey ama her şeyin alternatifiyle dahili gelmesi ve kodeklerle uğraştırmaması. Şuana kadar gözlemlediğim kadarıyla oldukça kararlı. Sonuç itibariyle bu yazılar Türk kullanıcılar için yazılıyor bundan dolayı en büyük artılarından birisi yeterli seviyede Türkçe yardım ve kaynağın bulunması. Görülen o ki Ubuntu’nun Debian’dan sıyrılışı gibi Linux Mint’de Ubuntu’dan sıyrılacak ve gittikçe özgünleşecek.

Linux kullanmaya yeni başlayanlar için Ubuntu, Mandriva, Pardus önerilir. Daha sonra işin içine girikçe kullanıcılar sistemlerinin odak noktası olmak isterler. Yavaş yavaş debian, arch kurulum/kullanım denemeleri başlar. Bunun sebebi bu diyara yeni ayak basanları ürkütmemek. İşte Linux Mint bu ilk adımın en iyi alternatifi. Ne de olsa nane ferahlatır (:

Nasılki Kubuntu Ubuntu ailesinde üvey evlat muamelesi görüyorsa Linux Mint içinde Kde aynı konumda. Kde kullanmak istiyorsanız Linux Mint’i tavsiye etmiyorum. Kurulumu oldukça basit ve Türkçe dil seçeneği mevcut. Özelikle Linux Mint 7′iyle beraber menüdeki arama kutucuğu ( filtre ) çok daha fazla işlev kazandı. Uzun lafın kısası Linux Mint olmuş! İndirme sayfası için tıklayınız. Ayrıca Steve Ballmer‘in şebekliklerine 216 TL vereceğinize bu sevimli dağıtıma bir şans vermeniz yetecektir. Bol Linux dolu günler . . .

Bookmark and Share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder