Küçük Bilgiler – 5 / Terminalden Twitlemek


Şu aralar Twitter internet aleminin en gözdelerinden. 140 karaktere sığdırılan “anlık düşüncelerin” paylaşıldığı bir mikro blog! Belki yeri değil ama önceden tanıdığınız ve bildiğiniz birini Twitter’ da görünce şaşırmayın. Ayrı bir ahengi var sanırım; herkes ayrı bir havada. Eğer ki entel değilim ama öyle gözükmek istiyorum diyorsanız 140 karakter sizler bekliyor (: Her neyse biz işimize bakalım. Peki Linux’ de terminalden “twitleme”  nasıl olur?

Terminalden (uygulamalar>donatılar>uçbirim) (ubuntu/debian);

sudo apt-get install curl komutunu verdikten sonra

sudo gedit /usr/bin/twitter komutuyla dosyamızı açıp;

#!/bin/bash
curl -u USER:PASS -d status=”$*” http://twitter.com/statuses/update.xml > /dev/null
echo “Message sent!”

Not: USER yazan yere kullanıcı adınızı, PASS yazan yere de şifrenizi yazmanız gerekmektedir.

Kaydedip kapattıktan sonra,

sudo chmod +x /usr/bin/twitter komutuyla yetkilendirerek twittemeye hazır hale gelebiliriz.

kahramanmasaesat@kahramanmasaesat:~$ twitter teknovole deneme
% Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
104  1784  103  1762    0    22    982     12  0:00:01  0:00:01 –:–:–  3418
Message sent!

Kaynak: Teknovole.com

Bol Linux, az Twitter dolu günler…
Bookmark and Share

Linux Temalı Masaüstü Duvar Kağıtları

ÖNEMLİ UYARI:Linux Temalı Masaüstü Duvar Kağıtları paketi içerisinde yer alan duvar kağıtları İnternet üzerinden toplanmıştır. Şayet bu duvar kağıtlarından herhangi bir tanesini siz yapmışsanız ve bu şekilde paylaşılmasını istemiyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz (belirtilen duvar kağıdını dosyadan kaldırmamız için sizin yaptığınızı kanıtlamanız gerekmektedir). İçerisinde yer alan duvar kağıtlarının kötü örnek oluşturacağını düşünüyorsanız, bu yazıdaki yorum kısmında uyarınızı belirtebilirsiniz. Teknovole.com sanatsal çalışmalar haricinde nü çekimlere ve pornografiye karşıdır. Bu dosyayı indiren kullanıcılar, bu şartları kabul etmiş sayılır.

İndirmek için tıklayınız. (3.3 mb) (25 adet)


Kaynak: Teknovole.com 

Kolay gelsin...
Bookmark and Share

Küçük Bilgiler – 4 / Pencere Büyütme-Küçültme

Bugün bir yerde fark ettiğim bir küçük, pratik bilgiden bahsedeceğim. Nerede olduğunu şimdi hatırlayamiyorum ama bulduğum anda kaynak olarak ekleyeceğim (: Şimdi gelelim bu gereksiz sayılabilecek bilgiye. Normal şekilde faremizin sol tuşuyla pencere büyütme/küçültmeye bastığımızda pencere bir önceki küçültme boyutunda pencereyi küçültür.



 

Normal kullanımızın dışında eğer farenin sağ tuşuyla küçültürsek pencere sadece sağ ve sol taraftan daralacaktır.



Eğer orta tuşla küçültme yaparsak pencere üst ve alt taraftan daralarak küçülecektir.




İlk görüntüdeki fare benzeri çizimimden dolayı özürlerimi,  konu mankenliğinden dolayı Özgür arkadaşımıza da teşekkürlerimi sunarım (=
Not: Ekran görüntülerinde de gördüğünüz gibi Gnome masaüstü yöneticisinde denenmiştir.

Kaynak: Teknovole.com

Bol Linux dolu günler...
Bookmark and Share
Şuradan ulaşabileceğiniz resmi eklenti adresinde 500' den fazla eklenti sizleri bekliyor. Eklentileri kurabilmek için Chrome beta kullanmanız gerekmektedir. indirmek için tıklayınız.

chrome

Şimdilik gözüme çarpanlar;

FlashBlock

Cooliris

Adblock

Mouse Stroke veya Smooth Gestures : Fare hareketleriyle yeni sekme, yeni pencere açmanızı sağlar.

Auto Copy

RapidShare Download Helper

Navigate on paste

Cleeki : İmleç ile üzerine geldiğiniz linklere ön izleme yapmanızı sağlar.

Drag and Go : İş yapabilecek eklentilerden. Seçtiğiniz metini sürüklereyek taşıyabiliyorsunuz.

RSS Subscription Extension : Firefox' daki gibi arama kutucuğunun yanında rss butonu çıkıyor ve tıklayıp üye olabiliyorsunuz.

Not: Eklentilerin üzerilerine tıklayarak yükleme sayfalarına gidebilirsiniz.

Chrome  eklenti

Sonuç itibariyle artık Chrome artık daha bir tarayıcı haline geldi. Pazar payı eklentiler sayesinde mutlaka artacaktır. Şuana kadar detaylı bir şekilde deneme şansım olmadı ancak ilk etapta şunu şöyleyebilirim; eklentilerin devreye girmesi için tarayıcıyı baştan başlatmaya gerek yok. Her ne kadar ben pek umursamasamda Firefox da bu olaya takılan çok kullanıcı var. Denediğim eklentiler gayet stabil çalışıyor. Sanırım Chrome için artık tamamen olmuş deme vakti geldi.

Sizlerde gözünüze çarpan eklentileri belirtirseniz seviniriz (:

Not: Kurduğunuz eklentilere sağ taraftaki anahtara tıkladıktan sonra uzantılar'a tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Teknovole.com
Bookmark and Share

Gnome Panel Artalanları

Linux’ un en sevilen özelliklerinden biriside görselliği ve bu görselliğin esnekliği. Neredeyse elinizi attığınız her şeyin görünümünü kolayca değiştirebiliyorsunuz. Gnome’ nun panelleri için birbirinden güzel artalan resimlerini kullanabilirsiniz.



İndirmek için tıklayınız: Gnome Panel Artalanları (5 kere indirildi)(380KB). İndirdiğiniz dosyanın içerisinde panel1, 2, 3 ve 4 dosyalarını göreceksiniz. 3. dosyadaki artalanlar aslında KDE masaüstü için ancak boyutlarını 1024px ile 40px yaptığımız sürece sorun yok(:




Kaynak: Teknovole.com
Bookmark and Share

Küreselleşme ve GNU/Linux 2

Uzunca bir aradan sonra tekrar merhaba. Vize dönemi, bayram, kendi içerimizdeki belirsizlikler, üşengeçliğim, düzensizliğim vs. yüzünden yazılar arasına çokça zaman girmesine neden oldu. Bundan sonra düzenli bir şekilde aranızda bulunmak dileğiyle özür dilerim…

Küreselleşme diye genel-geçer bir şekilde tanımladığımız olaylar zinciri aslına bakılırsa hiçte yeni olmayan, dünya iktisadi tarihine baktığımızda iki ana dalganın günümüzdeki sonucu; Ziraat devrimi ve sanayi devrimi. Şimdi klasik üniversite 1. sınıf kitaplarındaki bu kalibresi düşük bilgiden ziyade bizim eşelememiz gereken hadise şu: Bu iki devrimin de maşaları “teknolojik” aletler; saban, buhar makinası. Yukarıdaki bilginin aksine eğer küreselleşmeyi bu iki devrimin sonucu değil de başlı başına bir devrim olarak düşünürsek bu maşa teknolojinin hangi ürünü? İnternet? Bilgisayar? Ve burada GNU/Lİnux’ün rolu nedir? Tahta sabanla demir sabanın savaşını, demir olanın kazanması gibi Watt’ın makinası da Newcomen’in makinasını alt etti. GNU/Linux mü yoksa Windows’un başını çektiği kapalı kaynak yazılımlar ve mantık mı? Bu yeni devrimin sembolu, ana öğesi hangisi olabilir? Ya da şöyle düşünelim Teknoloji ve onun kaynağı bilim, üretici konuma gelirken GNU/Linux burada nerede, nasıl durabilir?Bu soruların cevaplarını aramadan önce şöyle bir kendimize bakalım.

Yerelden düşünmek gerekirse ülkemiz adına temeller 1983-2003 Türk Bilim Politikası Adlı döküman ile atılmaya başlandı. İlk toplantısını 1989′da yapan ancak kuruluşu 1983′e dayanan BTYK‘nın yavaşlığından ve işlevsizliğinden anlaşılacağı üzere pekte “sivil” bir girişimden bahsetmek zor.

Bu tür hareketlerin temel nedeni ulusal strateji oluşturma. Teknolojinin ana motorlarının ekonomi ve politika olduğu düşünülürse bu ulusal stratejilerimizi Windows ve yardakçılarından oluşturmak kadar hedefsiz ve teslimiyetçi davranmamıza şaşırmamalı. Ner neyse bu ayrı bir konu daha sonraya saklayalım.

Yerelde bu kültürü ve bilinci aşılamanın 2 yolu var. Propaganda ve eğitim. Propagandanın işlevselliğini dönemlik kabul edersek elimizde en sağlam yol olarak eğitim kalıyor. Bakalım bizim doğru yolu bulmamız için geçmesi gereken süreçte neler yapmışız?Diğerleri neler yapmış? Herkesin her yaptığından ziyade ana öğelerden bahsetmek daha doğru olacaktır.

Örneğin; Amerika Birleşik Devletleri’ nde 1996 yılında Uluslararası Teknoloji Eğitimi Birliği ( ITEA) tarafından ortaya atılan “Tüm Amerikalılar için Teknoloji” projesiyle anaokulundan 12. sınıfa kadar teknoloji okur-yazarlığı standardı oluşturmak ve ABD’ deki teknoloji eğitimini tanımlamak ve geliştirmek amaçlanmış.

AB ülkelerinde ise bu eğitim Almanya ve İtalya’da 6-15, İngiltere 5-15, Fransa’ da 6-14 yaşları arasında zorunlu hale getirilmiş. Evet Avrupa’ daki tanıdık yüz Yunanistan ise 1976 yılında çıkartılan yasayı ancak 1995′ de uygulamaya başlayabilmiş. Üzüm üzüme baka baka kararır…

Uzak Doğu’ da ise Japonda bu hareketlere ve uygulamalara tam tanıma 1957 yılında başlamış! Düşünsenize “Caponlar yapıyorlar abi” dememizi sağlayan kültür ve bilgi birikimi için karar verme ve uygulamaya koyma tarihleri 1957! Bizim aynı politikayı sırf AB’ ye entegre olma zorunluluğu ve popülist hareketlerle göstermelik bir şekilde uygulamaya koyma tarihimiz 2007!!! Hani derler ya 50 yıl arkadan takip ediyoruz. Son derece önemli ve gerçekçi.

Fransa’nın ve Almanya’nın GNU/Linux’e önem vermeye başlamasının en önemli sebebi aslına bakılırsa teknolojik kültür birikiminin getirisiyle bu son devrimi kaçırmamak. Çünkü onlarda çok iyi biliyorlar ki 1. ve 2. Dünya savaşındaki başarısızlıklarının ( Fransa için 1. ve 2. Dünya savaşının sonucunu başarı olarak görmek oldukça polyannacılık olur) ana sebebi sanayi devriminin trenine son vagonda binmeleri. (Burada bir dip not vermek gerekir. Bilinenin aksine Fransa, Sanayi devriminin İngiltere’ den sonraki en büyük örneği değildir. Ufak ve her zaman gözden kaçırılan bir istatistik vermek gerekirse; 1830′ larda Sanayileşmeye başlayan Fransa’nın o zamanki ziraat’te çalışan nufus oranı %52 iken 1950′lerde bunu ancak %30′a çekebilmiştir. Kısacası başarısızdır. İngiltere ise %22′ile başladığı yolculuğu 1950′li yıllara gelindiğinde %5′e indirmeye başarmıştır. Almanya ise çok sonra başlamasına rağmen daha iyi bir performans göstermiş.) Burada elbetteki olası bir 3. Dünya savaşının sonucunu GNU/Linux belirleyecek demiyorum zaten en azından şimdi böyle bir şey demek aptalca olur (= . Fakat GNU/Linux kültürünün olduğu ve buna önemsiyen bütün devletler şunun farkında. Teknoloji kültürü edinmek, onu üretmek için birinci şart! Kısacası; GNU/Linux, “Windows” veya “kapalı mantık” gibi teknolojik kültürsüzlük değil, aksine onu yaratılmasına yardımcı olur. Hele ki bu yarışta bizim gibi çok arkalarda kalmış ülkeler için. Bundan dolayı Pardus bizim için çok önemlidir ve milli davalarımızdandır. 3. Dünya ülkelerinin Linux’e geçme çabaları, ufaktan ufaktan dağıtım çıkarma çalışmalarının ana nedeni de ne güvenlik ne de ekonomik konular. Esas neden kaçmak üzere olan teknolojik kültür trenine en kısa yoldan ve en sağlam şekilde atlayabilmek.

Bu trenin içinde nasıl yer alınabilir. Trenin neresinde olununursa küreselleşmeden en iyi şekilde yararlanılır veya en düşük seviyede zarar görülünür haftaya bırakalım.

Teknovole.com
Bookmark and Share