Anadolu Pars’ın bilimsel adı ise “Panthera pardus” dan ilham alınarak adı Pardus koyulan bu milli linux dağıtımıyla devletin kamudaki yazılım masrafından bir nebze olsun kurtulunacaktı.
Teklonoji’nin yaşamımızın tam ortasına oturmasının yanı sıra devletlerinde stratejileri içerisinde evvelden beri yer alıyordu. Gerek askeri gerek kamusal alanda uluslararası arenada ben de varım demek için teklonojinin bütün nimetlerinden faydalanmak şart koşulur oldu.
Soğuk savaş döneminin kalıntısı olan “ben de daha iyisi var” yarışı belkide teknolojinin bu kadar hızlı gelişmesinin baş aktörü. Rusya’nın başını çektiği Sovyetlerle, ABD’nin başını çektiği Kuzey Atlantik Paktı’nın ( NATO) Teknoloji kapışması sırasında Ege kıyılarında Türk-Yunan F16′larının it dalaşında bulunması belki de günümüzde teknolojik anlamda geri kalmamızın ironiğidir.
Günümüz konjonktüründe kolay kolay sıcak savaşlar olmasa da teknoloji savaşlarının – biz her ne kadar farkında değilsek de- son sürat devam ettiği bir gerçek. Bir diğer gerçek ise bu konuda çok ama çok geride kalmış olmamızdır. Ne teknoloji üretecek beyinlere destek veriliyor ne de üretilene. Buram buram teknik fikirlerin kokması gereken üniversitelerimizde kısa yoldan para kazanmanın derdiyle yanan öğrenciler yetiştirmektedir. Elektrik ve Elektronik Bölümlerinde okuyan öğrencilerin çoğu elektrik mühendisliğini seçmekte. Neden mi? Çünkü Özal gençlerinin “İmza alanı daha geniş, öyleyse elektrik seçmeliyim” mantalitesi maalesef genlerine işlemiş vaziyette. Bu örnek diğer bölüm öğrencileri içinde çoğaltılabilir. Böylesine çürümüş bir mantalitenin üzerinde teknolojinin gelişmesini beklemek elbette hayalperestlik.
Bunlara rağmen devletin işletim sistemine verdiği tonla parayı belkide bir nebze olsun eritmek için 2005 yılında bir fikir atıldı ortaya. Anadolu Pars’ın bilimsel adı ise “Panthera pardus” dan ilham alınarak adı Pardus koyulan bu milli linux dağıtımıyla devletin kamudaki yazılım masrafından bir nebze olsun kurtulunacaktı. Pardus geliştikçe gelişti. Dünya da hatırı sayılır Linux dağıtımları arasında yerini aldı. Hatta bazı kamu kuruluşlarında kullanılmaya bile başlanıldı. 42 kamu kurumunun, ișletim sistemi lisanlarına 2003-2007 yılları arasında 28 milyon TL’yi așkın ödeme yaptığı güzel ülkemizde 18 kamu kurulușu’ nun maliyet dahi bildirmediğini geçmeyelim. GNU/Linux dağıtımı Pardus’uun kullanımının yalnızca RTÜK ve Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Dairesi ile sınırlı kalması acı ama gerçek. Hazır yemeye alışmış bir toplumun ve devletin Pardus’a geçmek için daha önünde çok yıl ve neyseki “Bill” amcaya bolca verilecek parası(mız) hala var!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder